Ga naar hoofdinhoud

Het nieuwe Bouwbesluit is gesneden koek

Per 1 april is het nieuwe Bouwbesluit van kracht geworden. De afgelopen tijd is er nogal over de wijzigingen gediscussieerd. Maar is het nieuwe Bouwbesluit voor mij gesneden koek? Eens of oneens?

Stem hier en vertel in een reactie waarom u vindt wat u vindt.

Bouwwereld.nl gaat met enige regelmaat uw mening peilen over kwesties in de bouw.

 

Het nieuwe Bouwbesluit is voor mij gesneden koek

  • Helemaal mee eens, zoveel is er niet veranderd (39%)
  • Ik snap er nu nog minder van dan voorheen (22%)
  • Ik hou mij niet zo bezig met wet- en regelgeving (21%)
  • Het nieuwe Bouwbesluit maakt bouwen een stuk ingewikkelder (18%)
Laden ... Laden ...
Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

6 reacties op “Het nieuwe Bouwbesluit is gesneden koek

  • Jaap v.d. Bosch

    @Adriaan de Jong
    Nee, ik denk dat je de reacties althans van mij in een wat te negatief beeld plaatst.
    De markt zal zelf ook veel oplossen, iemand met voldoende financieele middelen komt wel aan een woning waar goed in te leven valt, maar het gaat mij erom die groep die met weinig middelen ook iets moet.
    En daar is dan die minimum ondergrens van het bouwbesluit uiteindelijk voor, maar die moet dan in mijn ogen nog wel zo zijn, dat het iets fatsoenlijks kan worden, en als je dan die 11 m2 zoals jij wilt integraal gaat bekijken, kom je dus ook bij die opstelplaats kooktoestel en aanrecht terecht, met wat daar nu allemaal zou mogen, en als je ziet dat men ook spreekt over een leefzone, zo’n 1,5 vanaf de uitwendige scheidingsconstructie beginnend, want op die eerste 1,5 m. worden koudeval en tocht verchijnselen gedacht.
    Als je dan in redelijkheid die opstelplaats kooktoestel, aanrecht, en die leefzone zoals aangegeven onder die betreffende artikelen zou verrekenen met die 11 m2, blijft er niet veel over voor opstelling zitgedeelte, en dat bedoel ik, die ondergrens moet ook nog redelijk zijn, en dat zie ik er dan niet echt in, die gestelde 11 m2 zou veel meer in de netto sfeer moeten zijn, dan is er nog wat van te maken door de bewoners.
    En of we dit nog aan BZK moeten doorgeven, dan denk ik dat zien ze toch zelf ook wel, ze zullen toch zelf ook wel integraal en in nuchterheid dit zo hebben opgesteld, en niet met de fles op of onder de tafel dit hebben bedacht.

  • Adriaan de Jong

    Heren,
    Ik begrijp sommige reacties echt niet. Als er regels geschrapt worden dan is het niet goed want dan werkt het Bouwbesluit belemmerend of dan weten we in eens niet meer wat we moeten maken. Als er regels bij komen is het ook niet goed want dan wordt het weer te duur of te moeilijk. Als we nu enerzijds partijen in de markt eens op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen, te beginnen bij opdrachtgevers voor bouwprojecten. Ja, als er minder regels zijn moeten ze beter zelf nadenken wat ze willen. bijvoorbeeld een zithoek van 11 m2 met een breedte van ten minste 3 m (niet 3 x 3 meter want dat was 3,3 x 3,3 meter!) of wil men een grotere kamer? Laten we met elkaar stimuleren dat er gewerkt gaat worden op basis van een goed doordacht programma van eisen en laten we niet volstaan met alleen maar bouwen volgens het minimumniveau van het Bouwbesluit. Ga vervolgens echt met het Bouwbesluit aan de slag. Volsta niet met hier en daar een artikel er uit te pikken maar leg het ontwerp integraal langs alle voorschriften van het Bouwbesluit. Ja, dan zou je een deurdranger in hoofdstuk 2 verwachten maar als in de zorg diezelfde deurdranger op bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie wordt aangesloten, is het weer onderdeel van de installatie en past het prima in hoofdstuk 6 van het Bouwbesluit. Natuurlijk, er zijn nog altijd verdere verbeteringen mogelijk. BZK is zich daar ook van bewust en nodigt de markt uit om opmerkingen, onduidelijkheden etc. te melden via: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/formulieren/2012/02/27/formulier-meldpunt-bouwbesluit.html.

    Samengevat: stimuleer de markt zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen (o.a. opstellen PVE), ga zelf integraal aan de slag met het Bouwbesluit en kom je dan onduidelijkheden tegen, geef het door aan BZK. Met alleen maar het uiten van kritiek komen we geen steek verder.

  • Jaap v.d. Bosch

    @ Leon
    Ik heb eens een professor horen zeggen in een tv programma dat intelligentie grenst aan krankzinnigheid, als je nu op die naam van firewolf klikt kun je lezen dat hij over zich zelf schrijft dat ie super intelligent is, dus het schijnt wel in die richting te zitten zoals die prof bedoeld.

    Maar wat ik firewolf wel moet nageven, en dat is dan toch wel echt intelligent, je kunt hem inhuren om dat gelul aan te horen, dus de kassa bel gaat dan rinkelen, is toch slim.

    Maar nu even inhoudelijk voordat hij allerlei zaken gaat opnoemen, hij zou kunnen zeggen de buitenberging en buitenruimte zijn nieuw, nou die zijn gewoon terug van weggeweest, dat komt door een naieve minister die dacht dat de markt het zelf wel zou oplossen, en hij zou kunnen zeggen die veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud gebouw zijn nieuw, nou nee, dat is alleen maar een verplaatsing, anders zit je direct na oplevering met die voorzieningen en kosten, dan misschien nog wel hoger, de rest is grotendeels een verplaatsing van bouwverordening en gebruikersbesluit naar bouwbesluit, broekzak vestzak dus, en de laatste dat is het gebouw gebonden millieu profiel, nou daar moet firewolf als ik zijn site bekijk alleen maar bij staan te kwijlen.
    Zelf denk ik dat het gebouw gebonden milieu profiel wel een vervelend verhaal kan gaan worden, zeker bij wijzigingen na de bouwaanvraag, het zal dan steeds herberekend moeten worden, en kan dan zo’n bedachte wijziging nog? dat is de theorie, of het in praktijk met die steeds verder terug tredende overheid zo’n vaart zal lopen valt nog te bezien, kon dan best wel eens een papieren tijger worden waar na de vergunning geen hond meer naar kijkt.
    En oh, ja, de verhoging van de Rc van 2,5 naar 3,5, dat zal voor de woningen geen invloed hebben, want om de vereiste EPC te behalen kwam die Rc toch al zo tussen de 4 & 6 te liggen, dus heeft geen effect daarop, Paulus Jansen van de SP dacht daar ook nog een wereld mee te kunnen winnen, maar de kennis over de gangbare bouwpraktijk ontbrak er bij hem kennelijk ook wel aan.

    Het bouwbesluit is kwa indeling, begrippen, en dat soort zaken wel behoorlijk op zijn kop gezet, dat wel, en of dat nou echt nodig was? maar ja die jongens die daar mee bezig zijn moeten toch ook wat te doen hebben, en zullen zich wel weer beroepen op de kreet van het europese beleid, bla, bla, bla, enz.

  • Leon

    @Andreas FireWolf
    Welke nieuwe eisen? Heb je concrete voorbeelden of laat je je nu leiden door het commentaar van de pessimisten? Ik ben in het bouwbesluit vooralsnog weinig zaken tegengekomen die het bouwen duurder zouden moeten maken. Daarnaast zijn er ook zaken versimpeld, dus ik denk dat het allemaal wel meevalt…

  • Kan er nog gebouwd worden met dit nieuwe bouwbesluit? Door stijging van de olieprijs zijn de bouwkosten de afgelopen drie jaar fors gestegen. Deze nieuwe eisen komen er bovenop. Tegelijk beweren de banken, dat de woningprijzen nog verder zullen dalen. Alsof daar nog ruimte voor is.

  • Jaap v.d. Bosch

    Tja, wat is in die situatie nu gesneden koek?
    Het totale boek is niet dunner geworden, maar dat komt omdat diverse bouwverordeningsstukken en gebruikersbesluit stukken nu in dit bouwbesluit zijn opgenomen.
    Dat is op zich lijkt mij een goede ontwikkeling, meteen aan de voorkant bij het ontwerp dit goed sluitend maken, wie kan daar wat op tegen hebben? deden ze dat maar met meer dingen.

    Niet echt positief is dat je niet alles van bijvoorbeeld bouwkundig onder 1 hoofdstuk zult vinden, een voorbeeld; in hoofdstuk 2 zoek je naar de bouwkundige eisen ten aanzien van alles wat met brandveiligheid te maken heeft, maar dan kom je pas in hoofdstuk 6 tegen een artikel over de zelfsluitendheid van deuren, zou naar mijn idee ergens in hoofdstuk 2 thuis horen.
    En verder nog even over het verschil tussen het gedeelte bouwbesluit 2003 & 2012.
    Ja, in eerste instantie zijn er voor die eisen bouwbesluit 2003 nu in bouwbesluit 2012 minder eisen en regels op de bestaande onderwerpen, maar let op want schijn bedriegt, ook hier een voorbeeld; voor kantoren is geen eis meer ten aanzien van geluidsbelasting van buiten, was die er maar wel, want dan was alles duidelijk vanaf het begin, nee nu staat ergens in de toelichting dat je daar maar voor moet gaan buurten bij de arbo dienst, en dat komt bij meer onderwerpen voor, en die geintjes van vrom maken het er niet eenvoudiger op, maar zij kunnen zeggen, kijk wij zijn in onze missie geslaagd, het boek bouwbesluit deel is dunner, maar als je daar dan de pagina’s van nu andere vereiste instanties tussen plakt, zou dat wel eens heel anders kunnen uitpakken.

    Je hebt waarschijnlijk wel eerder een bouwvergunning om te gaan bouwen, maar als je niet oppast heb je bij in gebruik nemen de poppen aan het dansen, wat anders al in het bouwbesluit was geregeld voor bepaalde zaken.

    Nog een laatste voorbeeld, waarvan ik overigens niet kan zeggen of die niet zou mogen, de woonbond moet het maar zeggen, Het gaat om de woonfunctie;
    Als je die eisen die er voorheen golden voor de vrije afmeting van een woon/zitgedeelte, het bekende gebruikersmatje van 3 x 3 meter goed onder de loep neemt, met wat nu ook mag met opstelling aanrecht en kooktoestel plus vrije ruimte, als een ontwikkelaar dit precies zo zou doen als daar staat dan is die woon/zitkamer kwa maten niet meer als een uit zijn krachten gegroeid hondehok, ook dat is het bouwbesluit 2012, de in het besluit aangegeven leefzone moet je dan al helemaal niet meer in acht nemen, want dan blijft er helemaal niks meer over, de ruimte van de nieuw vereiste berging is dan vele malen groter, een raam erin en je hebt een mooie zomerresidentie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.