Voor Bouwwereld #03/2022 sprak de redactie met Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects. Rubbens werd onlangs uitgeroepen tot Circulair Hero 2022. Volgens de jury van de Circular Awards 2022 omdat hij niet anders zou kunnen dan circulair bouwen. Zelfs al zou hij dat willen.
Rubbens is met cepezed onder andere verantwoordelijk voor de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam en The Green House in Utrecht. Eerstgenoemde wordt, nu de nieuwe rechtbank is opgeleverd, gedemonteerd en verplaatst naar Enschede, terwijl The Green House niet langer dan 15 jaar blijft staan. Beide gebouwen zijn demontabel ontworpen en gebouwd.
Adaptief vermogen
Rubbens ziet circulair en demontabel ontworpen gebouwen niet als toekomstig materiaaldepot, maar denkt eerder aan hele gebouwen of complete gebouwonderdelen als producten. “Die zitten hoger in de waardeketen als het om circulariteit gaat”, aldus Rubbens. Circulariteit in de bouw gaat volgens hem vooral om het adaptief vermogen van het gebouw, omdat het een middel is om waardebehoud – het doel van circulairteit – te bereiken.
“De kans dat een gebouw hergebruikt wordt op de manier die je nu bedenkt, is klein. Je weet niet hoe de techniek om dingen in en uit elkaar te halen zich gaat ontwikkelen de komende dertig jaar. Als je een heel gebouw daarentegen als een product ziet, is de kans dat het zijn waarde als gebouw behoudt veel groter dan de waarde van een kozijn inschatten over zoveel jaar. Wij geloven dan ook veel meer in gebouwen die gemakkelijk aanpasbaar of verplaatsbaar zijn. Gebouwen dus die adaptief zijn, zodat je ze niet hoeft te slopen. Dat is in alle gevallen het beste. Niets is beter dan dat de materialen in de gebouwen kunnen blijven zitten.”
Wat vinden jullie? Is een echt circulair gebouw een gebouw dat adaptief is en daardoor niet gesloopt hoeft te worden? Of betekent circulair bouwen iets anders? Zo ja, laat het weten in de comments!
Circulariteit in de bouw gaat vooral om het maken van gebouwen die adaptief zijn en daardoor niet gesloopt hoeven worden:
- Mee eens (70%)
- Niet mee eens (30%)
- Weet ik niet (0%)
![Laden ... Laden ...](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/plugins/wp-polls/images/loading.gif)
Lees het hele interview in Bouwwereld #03/2022.