Ga naar hoofdinhoud

De eerste biobased aanbouw van Houben Architectuur

Het eerste gebouw, een bijzondere opdracht of een speciale techniek. Deze rubriek belicht projecten en ambities van jonge architecten. Ditmaal de eerste biobased aanbouw van Houben Architectuur.

De nieuwe aanbouw aan het woonhuis van architect Hélène Houben oogt eigentijds met een strakke houten gevel en een opvallende lessenaarskap. Maar het is vervaardigd van traditionele bouwmaterialen als stro, leem en hout. “Materialen waar we al eeuwen mee hebben gebouwd. We zijn alleen vergeten hoe geweldig ze zijn.” Bovendien is het beproefde principe van ‘passief bouwen’ toegepast: door de oriëntatie op de zon, de hoogwaardige isolatie en door luchtdichte maar dampopen muren is de energievraag minimaal.

Naast de aanbouw is een wadi aangelegd om het regenwater te bufferen. Het bestaande woonhuis uit 1960 oogt klassiek maar de oorspronkelijke houten kozijnen zijn later vervangen door kunststof. Het contrast is tekenend voor de kloof in de bouwpraktijk, meent de architect. “Biobased materialen en een energiezuinig ontwerp zijn de toekomst. Maar daar is de bouwpraktijk nog niet op ingesteld.” De aannemers in de omgeving van Venlo konden of wilden niet aan de slag met de biobased bouwmethode. Houben was daarom noodgedwongen ook de hoofdaannemer van de verbouwing van haar woonhuis. “Dat was leuk, hoor. Maar willen we op grote schaal circulair bouwen, dan zullen we als eerste de aannemers moeten opvoeden.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.