Met 63 gasten, 23 discussies en meer dan 12 uur aan beeld en geluid draagt het BouwBeurs Nieuws Café, powered by Aannemer (net als Bouwwereld een uitgave van Eisma Bouwmedia), bij aan het gesprek dat in de bouwsector gevoerd wordt over tal van onderwerpen: van biobased en circulair bouwen, brandveiligheid en toegankelijkheid, veiligheid en gereedschappen tot Wkb en bouwvrouwen. Aannemer zal alle sessies de komende weken publiceren als YouTube-video’s, podcast-afleveringen en artikelen. Hieronder enkele hoogtepunten.
In gesprek met Mona Keijzer
Het BouwBeurs Nieuws Café begon met hoog bezoek: minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zij opende de BouwBeurs en schoof vervolgens aan in het BouwBeurs Nieuws Café voor een gesprek over haar beleid. Tijdens haar bezoek aan de BouwBeurs werd de minister gevolgd door de camera’s van Nieuwsuur (vanaf minuut 18) en RTL 7 (vanaf minuut 8:22). Het gehele gesprek dat Mona Keijzer voerde met presentator Frans Reichardt en sidekick en Aannemer-hoofdredacteur Wouter de Vries vind je hieronder.
Samenwerken in tijden van transitie
Direct na Mona Keijzer schoven drie branchevoorzitters aan – Doekle Terpstra van Techniek Nederland, Jaco Uittenbogaard van de Aannemersfederatie Nederland en Jeroen de Willigen van BNA – om te praten over samenwerken in tijden van transitie. Terpstra: “Het is ongelooflijk belangrijk om elkaar in de keten van samenwerking te vinden en elkaars positie te respecteren.”
Winnaars BouwBeurs Awards over hun innovaties
Tijdens de openingsdag werden de winnaars van de BouwBeurs Awards bekengemaakt, in de categorieën Milieu-Impact, Slim & Efficiënt, Tools & Vakmensen en de publieksprijs. Van de 4 winnaars schoven er 3 aan in het BouwBeurs Nieuws Café om te praten over hun innovaties.
Studenten winnen ontwerpwedstrijd
Dinsdag wonnen studenten van MBO Utrecht de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe hal van de Jaarbeurs met hun ontwerp Tro Prasino Palati (‘het groene paleis’). “Wat de jury bijzonder waardeerde was de toevoeging van eigen eisen aan wat toch al wel een moeilijke opgave was”, zegt jurylid Marten de Jong – werkzaam bij Architekten Cie en betrokken bij de complexvernieuwing van de Jaarbeurs – over het ontwerp van de winnaars. In het BouwBeurs Nieuws Café schoven vertegenwoordigers van de winnende groep en de andere twee genomineerde groepen aan voor een gesprek over hoe zij tegen de toekomst van de bouwsector aankijken.
Inzichten en ervaringen na één jaar Wkb
Op woensdagochtend voerden we een gesprek over de Wkb met TLokB-voorzitter Yvonne van Mastrigt en operationeel manager Lars Kiebert van KiK KOMO. Het feit dat verbouwingen nog niet onder de Wkb vallen, noemt Van Mastrigt een grote vergissing van de overheid: “De realiteit is dat renovatie een serieuze, grootschalige business is geworden, waarbij een aantal cruciale zaken zoals brandveiligheid en duurzaamheid een grote rol spelen.”
Nieuwe NEN-norm Toegankelijkheid gelanceerd
Op de openingsdag overhandigde de NEN minister Mona Keijzer de nieuwe NEN-norm 9120 Toegankelijkheid van gebouwen. Op vrijdag schoof architect en NEN-commissielid Ed Bijman aan om te praten over het belang van deze norm in een land dat nog lang niet genoeg doet om toegankelijke gebouwen te ontwerpen en te realiseren.
Hoe behoud je vrouwen voor de bouw?
Deze vraag vormde het uitgangspunt van de sessie in het Nieuwscafé op de laatste dag van de Bouwbeurs 2025. “We hebben in het algemeen een tekort aan handjes”, stelt Paulina Logchies (Logchies). “En tegelijkertijd is er veel uitstroom. Het gaat veelal om behouden van vrouwen in de bouw, dat is vooralsnog de uitdaging.” Elsemieke de Jong van de VHTO heeft gekeken naar de onderliggende redenen: “De gemene deler is telkens weer de cultuur. Je wilt een prettige cultuur waar je kunt samenwerken. We moeten fundamenteel kijken hoe we een transformatie kunnen gaan inzetten.”
Alle sessies zal Aannemer de komende weken publiceren als YouTube-video’s, podcast-afleveringen en artikelen. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief van Bouwwereld.