Met het leggen van de symbolische eerste tegel voor een tiny house opent Mona Keijzer maandagochtend de BouwBeurs 2025. Studenten van BouwMensen bouwen dat tiny house deze week in een van de hallen van de Jaarbeurs op.
Naast de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening leggen ook branchevertegenwoordigers – Jeroen de Willigen (BNA), Doekle Terpstra (TechniekNederland) en Jaco Uittenbogaard (AFNL) – en de Bouwbeursorganisatie zo’n tegeltje.
Keijzer heeft dan haar openingstoespraak al afgesloten met een oproep: ‘De beuk erin’. Wat haar betreft is de BouwBeurs de plek om het te hebben over de vraag hoe de sector de benodigde 100.000 woningen per jaar gaat bouwen. “Voor de antwoorden ben je op deze BouwBeurs op het juiste adres. Want wat hebben we die woningen nodig. Er gaat geen dag voorbij of je leest in de krant over wat het betekent voor mensen als ze geen eigen plekje onder de zon weten te vinden.”
De minister bespeurt “dezelfde vibe” als op de Woontop in december, waar ze met overheden, architecten, ontwikkelaars, investeerders en bouwers afspraken maakte over hoe die woningbouwopgave vorm moet krijgen. “Ik ben blij om te zien dat dat gevoel wordt doorgezet hier op de BouwBeurs.”
Elders wordt de urgentie om stappen te zetten ook gezien, vervolgt de minister. Ze noemt het plan van de Raad van State om bezwaarprocedures versneld af te handelen en haar eigen programma STOER, waarmee ze tegenstrijdige en overbodige eisen en regels wil schrappen. “Ik ben blij verrast, want we hebben meer dan 500 voorstellen gekregen vanuit allerlei verschillende sectoren.”
Met haar ambtenaren wil Keijzer nog voor de zomer kijken welke ze kan voorzien van een antwoord. “Bij voorkeur: een beetje schrappen, versimpelen en dereguleren.”
Industrialisatie nodig
Nog een belangrijk punt voor de bouw: het programma Innovatie en Opschaling Woningbouw. Keijzer zag bij binnenkomst een traditioneel stuk houtbouw en is daar naar eigen zeggen altijd van onder de indruk, maar innovatie en industrialisatie zijn nodig om de woningbouwdoelen te bereiken. “Daarmee kunnen we besparen op arbeidskosten maar waarschijnlijk ook vele malen duurzamer gaan bouwen.”
Er is nog wel wat missiewerk te verrichten, ziet de minister. “Een huis dat uit de fabriek komt, Is dat wel goed? Ja dames en heren, dat is goed. Dat hebben we nodig om die 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen. Ik reken op u allemaal om ook dat verhaal te vertellen”, zou houdt ze haar toehoorders voor.
‘Tiny house vergunningsvrij’
Nadat is aangekondigd wat de studenten van BouwMensen deze week gaan doen op de BouwBeurs, wil de minister nog iets kwijt over tiny houses: ze wil regelen dat die – “onder voorwaarden uiteraard” – vergunningsvrij kunnen worden gebouwd in achtertuinen van enige omvang. “Voor je zorgbehoevende moeder, of je zoon of dochter. Daar zijn die tiny houses natuurlijk een prachtige oplossing voor.”
Bouwbeurs Nieuws Café
Tijdens haar bezoek schoof de minister ook nog aan bij het BouwBeurs Nieuws Café. Daarin sprak zij met presentator Frans Reichardt en Wouter de Vries, hoofdredacteur van het vakblad Aannemer en Bouwwereld. Kijk de hieronder het hele gesprek terug.