Ga naar hoofdinhoud

Glas Award 2025: nog inschrijven tot 25 oktober

Wie mee wil doen aan de Glas Award kan nog tot 25 oktober een project inschrijven. De award is sinds 2002 een tweejaarlijkse prijs in de vlakglasbranche. Het initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS vindt voor de twaalfde maal plaats.

Tweejaarlijkse prijs

Vlakglas wordt wel het meest innovatieve bouwmateriaal genoemd. Juist ontwikkeling en slimme toepassing zijn om die reden belangrijke invalshoeken voor het bepalen van de winnaar. Organisator Vakgroep GLAS richt zich met de prijs op architecten, interieurbouwers, glasbedrijven en aannemers. Je mag alleen Nederlandse initiatieven aanmelden. De uitreiking van De Glas Award vindt plaats tijdens de Bouwbeurs op donderdag 6 februari 2025 in het Auditorium van de Jaarbeurs Utrecht. Uitgever Eisma Bouwmedia is mediapartner van de Glas Award

Innovatie en aanmoediging

De jury van de Glas Award bestaat uit Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz en Jan Belis van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Zij nomineren drie inzendingen en hebben naast grote glasprojecten juist ook aandacht voor kleinere initiatieven en oplossingen. De leden van Vakgroep GLAS brengen hun stem uit op de nominaties en bepalen zo de winnaar. Vakgroep GLAS reikt ook een Innovatie Award en, indien van toepassing, een Aanmoedigingsprijs uit. De jury bepaalt de winnaars van deze prijzen.

Winnaars 2023

D&O Bouwglas was twee jaar terug met de Amsterdamse Hulpwarmtecentrale ASC de winnaar van de Glas Award 2023. De constructie is volledig opgebouwd uit staal en Profilit beglazing (5.100 m2). De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is volgens de jury ‘door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud in glas’. De Innovatie Award ging naar het project Ziptruss van de TU Delft. Dit didactisch bouwwerk maakt met behulp van glazen buizen de krachtswerking op constructies zichtbaar. De Aanmoedigingsprijs ging naar de circulaire isolatieglasrenovatie van Kersenboogerd Hoorn, een project van GSF Glasgroep.

Elf winnaars Glas Award

In 2002 ging de eerste Glas Award naar ING House, het toenmalige nieuwe ING-hoofdkantoor in Amsterdam, de bekende ‘schaats’. Twee jaar later werd naast de Glas Award voor de eerste maal de Innovatie Award ingevoerd. Die eerste award was voor de manier waarop Pilkington, vanuit marketingoogpunt, de toepassing van Profilit profielglas nieuw leven inblies. De eerste aanmoedigingsprijs was in 2012 voor Wout van Dijken met zijn glazen skateboard.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.