Volledig Cradle to Cradle bouwen is een kwestie van willen en bestaande conventies loslaten. Eens of oneens?
Stem hier en vertel in een reactie waarom u vindt wat u vindt.
Bouwwereld.nl gaat met enige regelmaat uw mening peilen over kwesties in de bouw.
Volledig Cradle to Cradle bouwen is een kwestie van willen en bestaande conventies loslaten
- Klopt, maar daar is de markt nog niet rijp voor (42%)
- Kan, maar het is een grote investering (39%)
- Onzin, het blijft liefhebberij van hemelbestormers (21%)
![Laden ... Laden ...](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/plugins/wp-polls/images/loading.gif)
J.H. Witteveen stelt dat volledig C2C bouwen onze creativiteit geweld aan doet. ik ben het niet met hem eens. Als bouwen met C2C materialen de opdracht is, dan moet je je creativiteit zoeken en vinden op dat speelveld en binnen dat gegeven. “In der Beschränkung zeigt sich der Meister”, nietwaar? Er zullen wel andere gebouwen ontstaan, maar aantasting van creativiteit???
Ben gisteren op de gevel beurs in Ahoy Rotterdam geweest, en daar stonden ook de nodige fabrikanten van bakstenen, en dakpannen, en overige keramische producten.
Ik heb daar maar eens bij diverse standhouders het onderwerp cradle tot cradle in de ring gegooid, om eens te horen hoe ver ze ermee waren, en wat men er van vond.
Ik ga geen namen noemen om mensen eventueel in de problemen te brengen, maar eind van het liedje was en niet bij 1 maar bij de meeste; ze zijn er wat mee bezig, en dat doen ze om dat het een hot ytem is op dit moment, er wordt naar gekeken, maar stellen ze stuk voor stuk, als je alles in ogenschouw neemt, verwerken terug nemen oude stenen, en transport, is voor hun het niet meer als grote flauwekul om je daar echt mee bezig te gaan houden, want de aanwas klei zou zoveel zijn, dat zouden we niet eens nodig hebben, zou dat niet zo zijn, dan was hun stelling, dat het dan een ander verhaal zou worden.
Waar de waarheid nu ligt is niet aan mij om te beoordelen, maar geeft wel te denken, men is dus zeker niet enthousiast en ziet er ook weinig in.
Het gaat dus niet over duurzaam maar over C2C
Voor degene die hier voor doorgeleerd hebben even het volgende, en om het ook nog simpel te houden, zeker in het begin;
Zink, lood, aluminium en koper zijn dus C2C producten, want ze gaan weer in bad, en je kan er weer een goot alu.pui of wat het al was van maken.
Maar nu ook eveneens heel gangbare producten; de baksteen, de dakpan, en beton producten, dat zijn tenzij ik niet goed op de hoogte ben geen echte C2C producten, in beginsel zijn dit restproducten, of misschien voor een deeltje dat ze ergens weer toegevoegd kunnen worden.
Dat zou dus betekenen als je echt C2C wilt bouwen, heel (traditioneel) bouwend Nederland op zijn kop komt te staan, want die producten kun je nieuw dan niet meer toe passen.
Is dat voor de komende decennia geloofwaardig?
Naar mijn mening is c2c productie onvermijdelijk. Denken in termen van haalbaarheid op grond van wat wij nu weten is niet relevant. Het gaat gewoon gebeuren omdat mensen nu eenmaal willen overleven. Wij leven nu aan het begin van het tijdperk waarin twee economiesoorten clashen. De huidige conventionele economie en de duurzame economie. In de conventionele economie raken de uitputbare grondstoffen op en als wij ons gedrag dan niet veranderd hebben is rampspoed ons deel en dat is erg duur. In de duurzame economie zullen door c2c productie de uitputbare grondstoffen in steeds groeiende volumes beschikbaar worden tot het punt dat zij niet meer gewonnen kunnen worden of dat winning niet meer noodzakelijk is.( De tweede mogelijkheid stemt hoopvol.) De duurzame economie zal ons meer tijd gunnen om het bevolkingsaantal op een vredige manier in evenwicht te brengen met de basis levensbehoeften van dat aantal.
Volledig C2C bouwen is mogelijk als we onze creativiteit geweld aan doen. Denk aan bouwen met lego blokjes dit is mogelijk doch duur. Tevens heb je te maken met de levensduur van materialen. wijzigingen in de bouwvoorschriften. Flexibiliteit van de bewoner cq gebruiker, verbouw en uitbreiding.
Beste mensen,
C2C is bij uitstek een ontwerpfilosofie om duurzaamheid te bevorderen.
De filosofie van C2C is goed toe te passen op een product.
Duurzaam bouwen is te complex voor deze filosofie. Hiervoor kan men beter een instrument GPR, Greencal+ of BREEAM-NL gebruiken.
Omdat C2C goed ingeburgerd is in de duurzame wereld ligt voor het bouwen hier een uitdaging om een eigen C2C-instrument te ontwikkelen.
Enige scepsis heb ik wel omdat veel C2C producten op milieuvlak slechter scoren dan bijvoorbeeld Eco of Natureplus producten. Hoewel Braungart en Mc. Donouch effectiviteit hoger plaatsen dan efficiëntie maken zij ook concessies en door producten te labelen die een score van 85% hebben en zijn zij niet milieu-effectiever dan menig efficiënt product.
Daar tegenover staat dat het principe van betere keuzes maken sneller tot een beter milieudoel zal leiden dan kiezen om iets minder slechte te maken. C2C is daarom een uitstekend ontwerptool.
vriendelijke groet,
Jos Hannen duurzaamheidsadviseur