De nieuwe elementengevel van Reynaers Aluminium zal in Nederland zijn eerste toepassing vinden in een 100 meter hoge woontoren van Eurostaete in Eindhoven. Gevelbouwer TGM bouwt vooraf een mock-up, met name om de productie en installatie te optimaliseren.
ElementFaçade 7 is de benaming van de nieuwe elementengevel van Reynaers Aluminium. Deze elementengevel is in diverse opzichten geoptimaliseerd. Onder meer is de constructieve sterkte verbeterd, waardoor grotere afmetingen en een hogere windbelasting mogelijk zijn. Qua ontwerp is er meer flexibiliteit, terwijl de productie en de montage vereenvoudigd zijn en minder tijd kosten.
Reynaers Aluminium Nederland heeft op dit moment twee projecten onderhanden met de ElementFaçade 7. Dat is een grote woontoren van 35 verdiepingen in Londen en een woontoren van 30 verdiepingen in het project Eurostate in Eindhoven. Beide gevels worden gerealiseerd door gevelbouwer TGM uit Asten.
Snelle bouwmethode
ElementFaçade 7 is net als een vliesgevel een grotendeels glazen gevel, gecombineerd met paneelvullingen. Verschil is echter dat een vliesgevel in het werk wordt opgebouwd, terwijl een elementengevel volledig wordt geprefabriceerd. De kant-en-klare elementen worden in één keer op hun plek gehesen. Voordelen daarvan zijn onder meer een kortere bouwtijd en minder ruimtebeslag op de bouwplaats. Ook kan er steigerloos worden gebouwd. Met name voor hoogbouw is dat zeer aantrekkelijk, maar ook voor bouwen met een krappe bouwplaats is het een mooie oplossing.
“Met een elementengevel kun je wel 30 elementen plaatsen op een dag. Met een gemiddelde grootte van bijvoorbeeld 1,5 x 3 meter vul je dus elke dag een enorm oppervlak”, zegt projectmanager Rob Grein van Reynaers Aluminium. Reynaers Aluminium leverde eerder al elementengevels voor onder andere de Oliphant in Amsterdam en voor ASML in Veldhoven. Niettemin komt de elementengevel in de Nederlandse ontwerp- en bouwtraditie niet vaak voor. Vaker valt de keuze op meer gesloten elementen van bijvoorbeeld beton, waarin dan wel de kozijnen en ramen en deuren vooraf geplaatst worden. Ook daarin heeft Reynaers Aluminium ruime ervaring.
Projectspecifieke testen
De ElementFaçade 7 is uiteraard uitgebreid getest voordat die als product in de markt is gezet. Toch wordt de elementengevel voor zowel het Londense als het Eindhovense project opnieuw aan allerlei tests onderworpen. “Het systeem is getest op Europese, Engelse en Amerikaanse normen; voor het project in Londen moet de gevel specifiek voldoen aan de Engelse normen. Dat mogen we zelf doen in ons eigen testcentrum in Duffel in België, maar er moet wel iemand bij zijn van een Engelse instantie, zoals SKG dat doet met de testen voor Europese normen”, zegt Grein. Dat is uiteraard handiger dan met de hele elementengevel af te reizen naar een Engelse testruimte.
Testen wordt ook vaak gedaan voor specifieke projectgebonden oplossingen. Zo is er in het project in Eindhoven onder andere een akoestisch parallel openend raam (POW-SoftTone) opgenomen in de gevelelementen. Deze elementen worden vooral getest om de productie en de montage te optimaliseren. Dat geldt ook voor de balkonaansluitingen. Daarom wordt ook een vrij groot geveldeel opgebouwd in het testcentrum, van 6 meter breed en 7 meter hoog. Daarin zitten onderdelen die in de gehele gevel voorkomen. “Wij ontwikkelen het systeem voor deze proefgevel en TGM bouwt die volgens onze specificaties.” De optimalisatie is belangrijk om de bouwsnelheid te kunnen behalen. “Als je gaat monteren moeten er wel voldoende elementen klaarstaan. Die moet je dus ook tijdig en efficiënt kunnen produceren. En je wilt zeker weten dat je ook bij de montage geen onvoorziene zaken tegenkomt.”
480 huurwoningen
Op dit moment werkt aannemer Stam + De Koning in Eindhoven aan de kelder van Eurostaete. Na de bouwvak zal gevelbouwer TGM aan de slag gaan met de gevels van de eerste verdieping. De toren zal daarna in een hoog tempo worden gerealiseerd. De aansluitende laagbouw wordt gerealiseerd door gevelbouwer Van Oorschot Aluminium uit Helmond.
Eurostaete verrijst op een locatie pal naast het PSV-stadion en telt in totaal 480 huurwoningen, verdeeld over drie bouwdelen. Blok 1 en blok 2 vormen samen de laagbouw, met op het dak een daktuin. Blok 3 omvat de toren van 100 meter hoog en bestaat uit 30 woonlagen. Onder het gehele gebouw is een kelder gesitueerd, met een fietsenstalling voor de bewoners.
Projectgegevens
Woontoren Eurostaete
Locatie: Gerard Philipslaan
Opdrachtgever: C.V. Eurobuilding
Ontwerp: Van Aken en Diederendirrix
Bouwer: Stam + De Koning
Gevelbouwer: TGM Asten en Van Oorschot Aluminium
Gevelsysteem: ElementFaçade 7 van Reynaers Aluminium
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld.