Ga naar hoofdinhoud

Biobased bouwen met vlaswanden: een duurzaam alternatief

In een tijd waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan, neemt Faay het voortouw met hun biobased scheidingswanden. Deze innovatieve wanden, gemaakt van vlas, worden steeds vaker gebruikt in renovatie-, transformatie- en nieuwbouwprojecten. Een recent voorbeeld is de renovatie van het Rivierenhuis in Amsterdam, waar Faay circa 17.000 m² vlaswanden levert. Dit project is exemplarisch voor de duurzame ambities in de bouwsector, waarbij de focus ligt op circulariteit, energietransitie, en samenwerking met marktpartijen.

Duurzaamheid in het Rivierenhuis

De renovatie van het Rivierenhuis, uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard en hoofdaannemer Hemubo, heeft als doel het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. DOOR architecten integreerde vanaf de ontwerpfase de biobased wanden van Faay in het project. Deze prefab wanden, met een massieve kern van vlas en een toplaag van gipskarton, dragen bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat door hun CO2-opnemende eigenschappen.

Expertise en Innovatie

Faay produceert al meer dan vijftig jaar milieuvriendelijke wanden en heeft daardoor een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Hun producten zijn robuust, schroefvast, geluidsisolerend en brandwerend, en voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit. Voor de montage van de wanden in het Rivierenhuis werkt Faay samen met Vellinga Project Realisatie, een partner met jarenlange ervaring in de toepassing van FAAY-systemen. Hun ervaring en expertise resulteert in een snelle bouwtijd en een efficiënte uitvoering van het project.

vlaswanden

Snelle en Efficiënte Montage

Bij de renovatie van het Rivierenhuis worden alle niet-dragende wanden vervangen door FAAY vlaswanden. Deze wanden zijn eenvoudig en snel te monteren dankzij hun geïntegreerde stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating. De massieve kern van vlasscheven maakt achterhout overbodig, wat de bouwtijd verder verkort. Faay biedt daarnaast maatwerkoplossingen (Faay op Maat), waarbij de wanden per verdieping op maat worden geleverd. Dit verhoogt niet alleen de bouwsnelheid, maar minimaliseert ook grondstofverspilling en bouwafval.

Circulaire scorecard

Een circulaire scorekaart geeft inzicht in de CO2-besparing, comfort en financiën. Samen met de sloper is gekeken hoe slim én kostenbesparend te kunnen bouwen met hergebruikte materialen. Er wordt samengewerkt volgens Code of Conduct, op basis van gelijkwaardigheid, respect voor elkaar en vol enthousiasme.

Ecologische Voordelen

Vlas is een uitstekend materiaal voor ecologisch bouwen. De productie van vlas veroorzaakt minimale milieubelasting en heeft een zeer lage energie-inhoud. FAAY wanden, met een opname van ongeveer 580 kg CO2 per m³ wand, dragen bij aan een positieve broeikasgasbalans. Wanneer een gebouw met biobased materialen wordt gesloopt, kunnen deze materialen hergebruikt worden, waardoor de opgeslagen CO2 behouden blijft.

Uitstekende keuze voor duurzame projecten

FAAY vlaswanden bieden een efficiënte en kostenbesparende oplossing voor duurzaam en circulair bouwen. Door de lage milieukostenindicatie en de ecologische voordelen van vlas, zijn deze wanden een uitstekende keuze voor projecten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Met hun innovatieve benadering toont Faay aan dat het mogelijk is om milieuvriendelijk te bouwen zonder concessies te doen aan kwaliteit en functionaliteit.

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en Bouwwereld.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.