Een wand met een kern van vlas, constructief sterk, eenvoudig te monteren en circulair. Bij Faay Vianen produceren ze de meest duurzame wand van Nederland.
De bouw verbruikt 50% van alle grondstoffen. En maar liefst 40% van het afval komt uit de bouw. Dus circulair bouwen heeft een groot effect op duurzaamheid. Bij Faay in Vianen produceren ze De Meest Duurzame Wand van Nederland. Biobased, lokaal, modulair en circulair zijn de vier belangrijkste eigenschappen van een wand van FAAY.
Kern van vlas
De wand heeft een kern van vlas. Vlas is een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Tijdens de teelt neemt vlas CO2 op en zet dit om in zuurstof. Een hectare vlas legt in één teeltcyclus evenveel CO2 vast als een hectare bos in één jaar. De massieve vlaskern zorgt ook voor enorme stabiliteit en constructieve sterkte, hoge stootvastheid en bijzonder hoge schroefvastheid (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen). De prefab wanden zijn kant-en-klaar: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten, en daardoor zeer snel te monteren.
Modulair: minder transport, arbeid en afval
Het gebouw van de toekomst is niet alleen circulair en energieneutraal: het is ook in hoge mate aanpasbaar naar nieuwe wensen. Faay panelen zijn, mits niet of puntsgewijs verlijmd, demontabel en herbruikbaar. Zo blijven de panelen verplaatsbaar om een gebouw flexibel te kunnen (blijven) (her)indelen. Door tijdens de ontwerpfase al rekening te houden met de toekomstige aanpasbaarheid naar een andere functie of indeling (bijvoorbeeld van kantoor naar woning) geef je een gebouw echt toekomstwaarde. De wanden kunnen opnieuw gebruikt worden in een volgende bouwcyclus en wordt de opgeslagen CO2 nog langer vastgehouden. Dat maakt vastgoed niet alleen meer flexibel maar ook meer waard. En daarbij leidt flexibel aanpasbaar bouwen niet alleen tot verlenging van de levensduur van een pand, maar ook tot terugdringing van sloopafval en minder uitstoot van stikstof en CO2.
Bewuste keuze
Onze wanden zijn opgenomen in de Nationale Milieu Database. Een architect kan in de NMD een vergelijking – en daarmee een bewuste keuze – maken voor de grondstof vlas in de toegepaste bouwmaterialen. Maar ook de fabrikant krijgt op deze manier inzichtelijk waar nog veel te winnen valt in het gehele productieproces. Met deze milieuprofielen wordt het voor bedrijven snel duidelijk waar in de productieketen de grootste milieu-impact tot stand komt en op deze wijze kan er ook worden aangestuurd op verbeteringen.
Duurzaam bouwen is kijken naar de toekomst
Gegevens uit de levenscyclusanalyse van een product, stelt klanten in staat om bij de samenstelling van bijvoorbeeld een huis, een kozijn of een scheidingswand, de milieu impact van deze producten mee te nemen. De verwachting is dat ze de invloed op het milieu van diverse grondstoffen en producten/concepten steeds vaker gaan vergelijken.
Terugname optie
Last, but not least: een wand van FAAY is circulair. Sterker, het is de eerste circulaire scheidingswand ter wereld. FAAY is bovendien de allereerste wandproducent op aarde met een terugnameoptie voor de scheidingswanden van vlas. Wanneer een gebouw aan het einde van zijn levensduur is, nemen we de vlaswanden voor recycling terug. De wanden zijn heel makkelijk uit elkaar te halen. Deze oude ingeleverde wanden worden vervolgens gerecycled tot nieuwe wand- en bouwproducten.
Toonaangevend in duurzame prefab wanden
Faay is een zelfstandig Nederlands familiebedrijf, gespecialiseerd in prefab-wandsystemen en -plafondsystemen van duurzame biobased materialen. Die ontwikkelen en produceren wij in onze eigen fabriek. In Vianen. Biobased, lokaal, modulair en circulair: dat zijn de vier belangrijkste eigenschappen van een wand van FAAY. In combinatie met de terugname-optie maakt FAAY De Meest Duurzame Wand van Nederland.
De rubriek Productcase is een samenwerking tussen een fabrikant/leverancier en het vakblad Bouwwereld.