Ga naar hoofdinhoud

De uitdaging een gezond en energiezuinig kantoor te (ver)bouwen

Een kantoor ontwerpen en bouwen? Dat biedt vaak een heel scala aan uitdagingen. Ten eerste omdat er een gezonde werkomgeving gecreëerd moet worden. Maar ook omdat er vandaag de dag aan kantoren – net als aan andere soorten gebouwen – allerlei duurzaamheidseisen gesteld worden. Met welke uitdagingen bouwprofessionals te maken kunnen krijgen? Hieronder lees je meer over de lucht, het licht en de akoestiek in een kantoor.

Voldoende frisse lucht

Kantoren bestaan vaak uit relatief grote vloeroppervlaktes. Ramen kunnen maar zelden open vanwege veiligheidsvoorschriften of bouwtechnische redenen. Toch is het belangrijk om de ruimte van voldoende frisse lucht te voorzien. Vooral omdat er vaak allerlei elektronische apparatuur aanwezig is die warmte creëert, of nog erger: printers.

Voor een comfortabele binnentemperatuur en luchtvochtigheid en een gezond CO2-niveau is vaak airconditioning of een andere vorm van klimaatbeheersing noodzakelijk. Door te zorgen voor een gezond binnenklimaat (zonder een te warme of te koele werkplek, tocht, onaangename geuren, te droge of drukkende lucht of zelfs schimmel) voorkom je gezondheidsklachten zoals chronische verkoudheidsklachten, hoofdpijn en huidirritatie. Bovendien heeft een goede luchtkwaliteit een positief effect op de productiviteit.

Voldoende licht (maar door zonwering ook weer niet te veel)

Een andere uitdaging biedt voldoende natuurlijk daglicht, ook vanwege de grote vloeroppervlaktes. Om goed te kunnen werken in een kantoor is het belangrijk dat er enerzijds diffuus, indirect licht is om de ruimte over het algemeen te verlichten. Daarnaast is gerichte, sterkere verlichting op de werkplek nodig. In de Arbowet staan eisen en regels waaraan licht op de werkplek moet voldoen.

Te veel licht is echter ook niet goed. Zonwering op kantoor is daarom eigenlijk onmisbaar. Allereerst omdat zonlicht dat direct op een beeldscherm valt zeer hinderlijk is. En het niet fijn is als de zon in je ogen schijnt terwijl je zit te werken. Daarnaast kunnen kantoorruimtes behoorlijk opwarmen op zonnige dagen. Een kantoor voorzien van zonwering is – helemaal vanwege de steeds strengere isolatievoorschriften – steeds meer een must dan een leuke musthave.  

Tip: wist je dat bepaalde typen zonwering zoals screens een positieve invloed op de BENG1-indicator kunnen hebben? Dit kan voordelig zijn bij de bepaling van het energielabel van het kantoorpand. Helemaal nu sommige kantoorpanden sinds 2023 een energielabel C of hoger moeten hebben.

Een fijne akoestiek in een kantoorruimte

Hoewel het ook afhankelijk is van de uiteindelijke inrichting, is het bij het ontwerp en de bouw van een kantoor al belangrijk om over de akoestiek na te denken. In een grote ruimte zoals een kantoortuin kan, vooral met gladde muren en lege muren, geluid snel gaan galmen. Dit leidt mensen af van hun werk, en kan stress veroorzaken. Zaken als geluidsabsorberende materialen voor muren en (geïsoleerde) plafondplaten dempen geluiden en helpen een fijne akoestiek te creëren.

Werk jij als bouwprofessional mee aan de (ver)bouw(ing) van een energiezuinig kantoor met een fijn en gezond binnenklimaat? Dan maak je niet alleen de mensen blij die er in de toekomst zullen gaan werken, maar draag je ook nog eens een steentje bij aan een betere toekomst voor de aarde!

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.