De RuwBouw Groep is op het project De Remise in Haarlem meer dan leverancier alleen. De vaste partner van Dura Vermeer levert een succesvolle bijdrage aan de totstandkoming van de werkmethode Every Day Smile. De nieuwe standaard van de ontwikkelende bouwer als het gaat om werken in de bouw.
Nieuwbouwwijk De Remise in Haarlem omvat vier verschillende typen woningen. Het plan voorziet in 146 eengezinswoningen, variërend van 110 m2 tot 160 m2, en 58 appartementen vanaf 47 m2 tot 83 m2. De woningen worden gebouwd door Dura Vermeer – in opdracht van Hoorne Vastgoed – volgens het principe van Every Day Smile. Een nieuwe innovatieve werkwijze die korte metten maakt met het traditionele bouwproces.
Teamopvolging
“Aan Every Day Smile ligt de manier van werken in een autofabriek ten grondslag”, verduidelijkt projectleider Jeroen Putter. “Waar een auto in de fabriek binnen een bepaalde tijd langs verschillende teams beweegt die iets aan het voertuig toevoegen, werken hier veertien teams volgens een vast stramien aan de woningen. Team 1 is De RuwBouw Groep voor de beganegrondvloer en wanden, team 2 de blokkenwandbouwer, team 3 de installateurs etc. In team 1 zitten ook mensen van Dura Vermeer, omdat we meteen de trappen willen stellen. Een team is dus multidisciplinair, maar de leden ervan hebben ook hun eigen taken.” Elk team werkt in één woning aan een vast takenpakket. Alle benodigde materialen worden dagelijks vanuit de logistieke HUB voor of in de woning klaargezet. Na acht uur schuift een team door naar een volgende woning. Zijn de veertien teams in de woning geweest, dan is deze af.
Tevredenheid
Door deze aanpak kan een woning in twintig dagen worden gebouwd. Maar daar is het Dura Vermeer in eerste instantie niet om te doen. Every Day Smile moet bouwplaatsmedewerkers optimaal in de gelegenheid stellen om hun werkzaamheden op een goede wijze uit te voeren in een beheerst, overzichtelijk en voorspelbaar bouwproces. Putter: “Ze weten ’s ochtends precies in welke woning ze gaan werken, hebben een vast takenpakket dat past in acht uur, hoeven niet van hot naar her op de bouwplaats en hebben continuïteit in hun werk.” Ofwel: “Het moet de tevredenheid van alle partijen op de bouw verhogen, zodat er een positieve samenwerking ontstaat.”
Bouwpartner
Een dergelijke nieuwe werkwijze slaagt alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan. In De RuwBouw Groep heeft Dura Vermeer een waardevolle bouwpartner gevonden. Een samenwerking die veel verder gaat dan enkel het monteren van circa 30.000 m2 Heembeton-wanden en circa 6.700 m2 Dycore-ribbenvloeren voor de begane grond. “De RuwBouw Groep is vanaf het begin intensief betrokken bij het nieuwe bouwproces. Dat moet ook. Want om de traditionele systemen te kunnen aanpassen, is al in een vroeg stadium overleg nodig”, aldus Putter. “Op het moment dat bij ons het 3D-model van de architect binnenkwam, keek De RuwBouw Groep mee.” Zo werd er meegedacht over hoe leveringen moesten gaan lopen, over de wijze van monteren en over combiwerkzaamheden als het ter beschikking stellen van een kraan met machinist. “De RuwBouw Groep levert al vijf jaar onze casco’s en weet welke voorzieningen nodig zijn. Dat is op dit pilotproject een groot voordeel gebleken.
Flexibel
Niet alleen in het voortraject, ook in het bouwproces zelf levert De RuwBouw Groep een aanzienlijke bijdrage. “Hoewel aan de producten zelf niets is veranderd ten behoeve van de nieuwe werkwijze, zijn de levering en de verwerking ervan wel degelijk aangepast”, zegt Albert Gunnink, accountmanager bij De RuwBouw Groep. Dagelijks levert De RuwBouw Groep voor één woning alle prefab elementen. “We leveren een dag van tevoren wat de volgende dag moet worden gebouwd.” En ook de bewuste keuze voor een verticale bouwmethode komt voort uit bouwen volgens Every Day Smile. “Het prefab betonnen casco wordt door ons gemonteerd. In plaats van eerst de begane grond aan te brengen met daarna de verdiepingen erop, werken we trapsgewijs.” Van de drie woningen die de vijfkoppige montageploeg per dag onder handen heeft, levert het team er één per dag op. Eén belangrijk leermoment steekt er volgens Gunnink dan ook met kop en schouders boven de andere uit: “We zijn veel flexibeler dan we zelf dachten.
Bouwstroom
Een ander pluspunt voor De RuwBouw Groep is de besparing die de werkmethode Every Day Smile oplevert. “Er is het hele jaar een continue bouwstroom die doorwerkt tot in de fabriek.” Daar staat wel tegenover dat de bouwpartner zich tijdens de bouw aan het bouwtempo moet aanpassen. “Normaal bouwen we zes tot zeven woningen per week, nu slechts vijf. Maar daar komt het stukje flexibiliteit weer om de hoek kijken: we passen ons moeiteloos aan de teams aan die ons volgen.” Dat levert meteen een volgend voordeel op. “De leveringsbetrouwbaarheid is vanwege de strakke planning beter geworden.” Zowel Gunnink als Putter is positief over de onderlinge samenwerking op De Remise. “We zijn met elkaar de goede weg ingeslagen. Wat rest, is het finetunen van het proces.”
Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. De fabrikant laat zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe ze kunnen samenwerken.