Ben jij van plan om een huis of pand te bouwen? Let dan op de kwaliteit van de bodem! De kwaliteit van de bodem is van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde en veilige leefomgeving. Wanneer de bodem vervuild is, bestaat er de kans dat er bodemsanering nodig is. Bodemverontreiniging is wereldwijd een veel voorkomend probleem. Of het nu gaat om chemische verontreinigingen of andere schadelijke stoffen, het ontdekken van bodemverontreiniging kan alarmerend zijn.
Maar wat is bodemsanering nou precies en welke stappen moet je nemen om de bodem te reinigen? Dat lees je allemaal in deze blog!
Wat is bodemsanering?
Bodemsanering is het proces van het reinigen, herstellen en beschermen van verontreinigde bodems om de gezondheid van de omgeving en het milieu te behouden. Bodemsanering of grondsanering is belangrijk om het verspreiden van schadelijke stoffen te voorkomen. Het is daarom heel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de bodem wanneer je er op gaat (ver)bouwen.
De meeste opdrachtgevers zien grondsanering als een financieel risico, omdat ze vaak niet kunnen weten wat er onder de grond zit. Het is daarom belangrijk om voor een goede bodemsaneerder te kiezen die vooraf alle bijbehorende risico’s in kaart kan brengen.
Is bodemsanering verplicht?
Grondsanering is niet verplicht, maar het is wel verplicht om te kijken of de bodem gereinigd moet worden wanneer er opnieuw op wordt gebouwd. Dit gebeurt tijdens de bouw van nieuwe huizen en de aanleg van wegen en verhardingen. Wanneer de grond een lange geschiedenis heeft van menselijke activiteiten, dan kan je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat de bodem is verontreinigd.
Tijdens een ongeval met chemische stoffen of andere soorten stoffen is een sanering bijna altijd verplicht, vaak wordt dit een spoedsanering genoemd. Het doel van grondsaneringen is het verminderen van risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu door verontreinigende stoffen in de bodem aan te pakken. Andere soorten saneringen die plaatsvinden zijn:
- Grondwatersaneringen
- Asbestsaneringen
- Tank- en bodemsaneringen
Volg deze stappen wanneer je denkt dat je bodem gereinigd moet worden
Je kunt de volgende stappen nemen wanneer je denkt dat je bodem gereinigd moet worden. Deze stappen helpen eventuele problemen aan te pakken en het milieu te beschermen.
Stap 1. Is bodemonderzoek verplicht?
Voordat je begint met het onderzoeken van de bodem, is het verstandig om te kijken of een onderzoek echt verplicht is. Je controleert of je een onderzoek nodig hebt bij experts, zoals de gemeente en milieuadviseurs. Ze begrijpen vaak de ernst van de situatie en zullen de juiste stappen bepalen. Een onderzoek is altijd verplicht wanneer het bouwproject de grond raakt waar meer dan 2 uur per dag mensen verblijven.
Stap 2. Voer het onderzoek uit
Wanneer je erachter bent gekomen dat je een onderzoek moet uitvoeren, is het verstandig om experts in te schakelen om dit voor je te doen.
Stap 3. Meld aan bevoegde autoriteiten
Tijdens het bodemonderzoek ben je erachter gekomen dat er bodemverontreiniging is. Het is nu belangrijk om de milieubeheer- of gezondheidsautoriteiten op de hoogte te stellen. Deze instanties kunnen begeleiding bieden en de situatie evalueren, hierdoor weten ze welke acties ondernomen moeten worden. Dit geldt met name als de verontreiniging een risico vormt voor de volksgezondheid.
Stap 4. Ontwikkel een saneringsplan
Nadat de juiste autoriteiten zijn ingeschakeld, wordt er een saneringsplan gemaakt. Dit plan omvat gedetailleerde stappen om de verontreiniging aan te pakken, zoals welke technieken en methoden het beste geschikt zijn. Hier wordt rekening gehouden met:
- De aard van de verontreiniging
- De bodemgesteldheid
- De omgeving waar de verontreiniging is gevonden
Stap 5. Schakel hulp in
Het plan is klaar en nu is het de taak om een saneringsbedrijf in te schakelen. Het inschakelen van zo’n bedrijf is belangrijk, omdat bodemverontreiniging een complex probleem is waar vaak gespecialiseerde kennis en apparatuur aan te pas komt. Deze experts weten direct welke technieken ze moeten implementeren en zorgen ervoor dat de sanering effectief verloopt.
Stap 6. Nazorg
Nadat de grondsanering is voltooid, moet je het grondwater blijven controleren. Wij raden dit vooral aan bij verontreinigingen die een langdurige zorg vereisen. Wanneer er goed op de grond wordt gelet, is de kans dat de bodem op lange termijn gezond blijft groter. Bovendien zorgt dit ervoor dat de verontreiniging niet terugkeert.
Samen voor een schone bodem
Grondsanering kan een lang proces zijn waar vaak meerdere individuen en autoriteiten bij komen kijken. Door de juiste stappen te ondernemen, van het uitvoeren van een bodemonderzoek tot aan de nazorg, kan de schadelijke impact van verontreiniging worden verminderd.
Ga jij binnenkort een huis (ver)bouwen? Houd er dan rekening mee dat de grond mogelijk vervuild kan zijn, hierdoor bestaat de kans dat grondsanering nodig is. Gelukkig heb je nu gelezen welke stappen je moet volgen waardoor je minder snel voor verrassingen komt te staan.