Ga naar hoofdinhoud

Luchtgereedschap – Kracht op perslucht

Pneumatisch gereedschap, aangedreven door perslucht van de compressor, heeft zich gevestigd als een essentieel onderdeel in talloze industrieën en werkplaatsen over de hele wereld. De krachtige prestaties, duurzaamheid en veelzijdigheid van pneumatische gereedschappen maken ze aantrekkelijk voor een breed scala aan toepassingen, variërend van bouw en fabricage tot automotive en ambachtelijk werk.

Met hun vermogen om consistente kracht te leveren, lichtgewicht ontwerp en kosteneffectiviteit, bieden pneumatische gereedschappen een efficiënte oplossing voor professionals die streven naar betrouwbaarheid en productiviteit in hun werkzaamheden.

Gereedschap op lucht is in principe overal te gebruiken, ook wanneer de mogelijkheid tot elektriciteit niet altijd aanwezig is zoals op bijvoorbeeld de bouwplaats.

De voordelen van pneumatisch gereedschap

Tegenwoordig is perslucht voor diverse toepassingen te gebruiken, zoals voor boren, zandstralen, zagen, slijpen of werk met de slagmoersleutel. Dit kan je doen met elektrisch gereedschap, maar ook met pneumatisch gereedschap. De voordelen van pneumatisch gereedschap ten opzichte van elektrische varianten zijn:

  • Aandrijving door middel van een compressor of persluchtsysteem, waardoor pneumatisch gereedschap duurzamer is en langer meegaat;
  • Eenvoudig wisselen tussen het gereedschap, eenvoudig te ontkoppelen van de luchtslang;
  • Met perslucht gereedschap kan je langer achter elkaar werken;
  • Geen accu’s wisselen tijdens het werk;
  • Geen motor aanwezig doordat de machines op perslucht worden aangedreven, hierdoor zijn de machines compacter en lichter in gewicht;
  • Risico op een elektrische schok van de machine wordt weggenomen;
  • Kan gebruikt worden in omgevingen waar gereedschap op accu niet gebruikt mag worden, omdat het luchtgereedschap zelf geen vonken creëert.

Welk perslucht gereedschap is er verkrijgbaar?

In de industrie, bouw, doe-het-zelver of werkplaats zijn er diverse werkzaamheden en hiervoor kun je diverse krachtige en veelzijdige luchtgereedschappen verkrijgen die voldoet aan de specifieke eisen van de diverse werkzaamheden.

Pneumatische slijpers zijn ontworpen om met precisie te werken. Je hebt de haakse slijpers voor geavanceerde slijpwerkzaamheden, vooral in hardere materialen zoals staal. De excentrische schuurmachines, ook pneumatische schuurmachines genoemd, zijn ideaal voor het egaliseren en slijpen van grote oppervlakken, waarbij verminderde trillingen zorgen voor comfortabel langdurig gebruik.

Voor precisiewerk kan je gebruik maken van pneumatische stiftslijpers, perfect voor bewerkingen op hout, steen en diverse metalen. Voor de slijpers zijn er diverse slijpstenen en slijpschijven beschikbaar.

De reciprozaag kan je gebruiken voor trimmen, snijden en zagen van verschillende materialen. Denk hierbij aan het bewerken van hout, kunststoffen, laminaat of vezelcementplaten (afhankelijk van het zaagblad). Voor reciprozagen zijn diverse zaagbladen verkrijgbaar.

Zandstralers zijn onmisbaar voor reiniging en vormgeving, geschikt voor diverse oppervlakken zoals hout, steen, metaal en glas. Voor zandstralers kan je diverse soorten maten nozzles en straalgrit verkrijgen.

Voor montage en demontage, bijvoorbeeld op (moeilijk) bereikbare plaatsen en (moeilijk) los te krijgen moeren, bouten, etc, zijn de pneumatische slagmoersleutels en slagratels ideaal. Voor deze machines heb je impact doppen in verschillende maten, denk alleen om de maat van het aandrijfvierkant.

Popnageltangen zijn geschikt voor gespecialiseerde toepassingen in verschillende industrieën om objecten aan elkaar vast te zetten. Je kan materiaal aan elkaar blindklinken, bijvoorbeeld plaatmateriaal.

De pneumatische beitels zijn functioneel en efficiënt, ideaal voor veelzijdig gebruik in de auto-industrie, mechanisatiebedrijven en bouwbedrijven. Er zijn twee soorten beitels: de beitelhamer voor bikken en beitelen en de naaldenbikhamers voor roest en verf verwijderen en steen opruwen.

Pneumatische boormachines en schroevendraaiers bieden de mogelijkheid om met gemak door diverse materialen te boren en te schroeven, waardoor efficiëntie en precisie hand in hand gaan.

Pneumatische tackers zijn verkrijgbaar als pneumatische nietmachines, pneumatische spijkerpistolen en pneumatische combi tackers en zijn multi toepasbaar. Deze machines zijn geschikt voor diverse toepassingen, afhankelijk van de werkzaamheden waarvoor de machine gebruikt gaat worden. Voor deze machines zijn er volop nietjes, brads, minibrads en spijkers te krijgen, afhankelijk van de machine die je hebt.

Gereedschap op lucht koppelen aan de compressor, hoe doe ik dit?

Om luchtgereedschap te koppelen aan de compressor heb je een luchtslang en koppelingen nodig. Het advies is om ARBO veiligheidskoppelingen te kiezen, want dan werk je veilig. Door het 2-drukmechanisme voorkom je bijvoorbeeld rondvliegende luchtslangen. Bij de eerste druk op de knop ontsnapt eerst de perslucht, zodat er geen druk meer op de koppeling is, en bij de tweede druk op de knop kan je veilig het luchtgereedschap ontkoppelen. Eenvoudig in gebruik en je werkt veilig.

Werk efficiënt en comfortabel

Werk je lang achter elkaar? Of wil je juist dat de machine goed in de hand ligt? Belangrijk bij luchtgereedschap is het comfort van de machine. De gereedschappen zijn licht, compact, handig en perfect uitgebalanceerd zodat de vermoeidheid van de gebruiker tot een minimum beperkt wordt. Vaak worden de machines uitgerust met antisliphandgrepen.

Perslucht gereedschap werkt ook nog eens efficiënt, aangezien deze wordt aangedreven door perslucht. De snelheid is zelf gemakkelijk te bepalen. Hoe meer je de knop indrukt, hoe sneller de machine gaat draaien.

Het onderhoud van pneumatisch gereedschap

Onderhoud van deze machines is zeer eenvoudig. Zorg ervoor dat de luchtinlaat altijd schoon is, zodat er binnenin geen troep kan komen. En de machines hebben gereedschapsolie nodig om te draaien, want anders kan het draaimechanisme vastlopen. Wordt het gereedschap gebruikt in een persluchtinstallatie met olienevelaar, dan wordt de machine als zelf gesmeerd. Zo houd jij jouw luchtgereedschap in topconditie.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.