Veel arbeidsongevallen hebben te maken met letsel aan de handen. Als werkgever ben je daarom verplicht om aan je personeel veiligheidshandschoenen ter beschikking te stellen die voldoen aan de voorschriften. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen moeten aangepast zijn aan de gevaren die de werknemer loopt tijdens het uitvoeren van taken in een bepaalde sector. Er zijn talloze normen en voorschriften voor handschoenen, gebaseerd op de risico’s die een werknemer loopt.
Drie categorieën voor handbescherming
Er zijn geen universele handschoenen die beschermen tegen alle risico’s. De keuze hangt altijd af van de taken van de werknemer en de bijbehorende risico’s. Kijk voor meer informatie over het kiezen van handbescherming bij Ansell, de specialist in persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor wat betreft handbescherming zijn er drie categorieën:
- handbescherming met een eenvoudig ontwerp voor minimale risico’s;
- handbescherming met een gemiddeld ontwerp voor middelzware risico’s, zoals snij-incidenten;
- handbescherming met een complex ontwerp voor dodelijke en onomkeerbare risico’s, zoals grote hitte, elektriciteit en werken met chemicaliën.
Europese normen en prestatieniveau
De norm EN ISO 21420 (de vervanger van EN 420) heeft geen betrekking op de beschermende eigenschappen van de handschoen, maar op de minimale veiligheidseisen voor beschermende handschoenen in alle sectoren. Deze norm wordt gebruikt in combinatie met Europese eisen die specifiek gelden voor bepaalde werkzaamheden. Uiteraard kan een werknemer tijdens zijn werk één of meerdere risico’s tegelijk lopen. Bij de volgende risico’s horen de volgende normen:
- mechanisch: EN 388, handschoen voor mechanische risico’s;
- chemisch: EN 374, handschoen die beschermt tegen chemicaliën en micro-organismen;
- thermisch (hitte of vuur): EN 407, handschoen voor thermische bescherming;
- manueel lassen van metalen: EN 12477, lashandschoen;
- koude: EN 511, koudebestendige handschoen;
- contact met voeding: handbescherming met pictogram met een glas en een vork.
Er is ook een getal voor het prestatieniveau van de werkhandschoen, dat ligt tussen 1 en 4 (of 5 bij bescherming tegen snijden). Bij 0 is er vrijwel geen bescherming. Een aanduiding tussen 1 en 4 houdt in dat de prestaties goed of uitstekend zijn.
Waar let je op bij de keuze voor veiligheidshandschoenen?
Handschoenen vormen een beschermingsmiddel voor de hand en eventueel voor de arm of een deel van de arm. Het is belangrijk dat de hand- en armbescherming past bij de maat van de handen van de werknemer. Let op het volgende:
- De handschoen mag niet te groot zijn.
- De handschoen mag niet te strak zitten vanwege het blokkeren van de bloedcirculatie.
- De handschoen biedt veiligheid voor het mechanische risico of de stof waarmee de werknemer werkt.
- De handschoen biedt comfort.
- De werknemer moet efficiënt kunnen werken.
- De handschoen mag niet te dik zijn wanneer werkzaamheden behendigheid vereisen.
Aan de regels voldoen met hoogwaardige handbescherming
Voor de werkgever is het beschikbaar stellen van handschoenen die aan de Europese veiligheids- en gezondheidseisen voldoen verplicht. Daarnaast is voor de werknemer het dragen van de juiste handbescherming verplicht. Bovendien moeten bedrijven zich houden aan de speciale voorschriften die gelden voor het onderhoud en de tijdige vervanging van de beschermingsmiddelen. Let dus op de levensduur van de handbescherming.
Het komt voor dat werknemers klachten ontwikkelen door het dragen van werkhandschoenen, bijvoorbeeld door een gebrek aan ventilatie of het niet verdragen van het materiaal op de huid. Ansell heeft kwaliteitshandschoenen die voldoen aan alle normen en geeft advies over de keuze en het gebruik van beschermende handschoenen voor talloze branches.