Ga naar hoofdinhoud

Snel bouwen in BIM is cadeau voor iedere aannemer

Aan de oostzijde van de stad Assen verrijst het nieuwbouw project Regenbooghof. Op dit voormalige schoolterrein worden twaalf tweekappers en vier rijwoningen gerealiseerd. Aannemer Rottinghuis maakt hierbij gebruik van Heembeton wanden en gevels met geassembleerde kozijnen. Dycore ribbenvloeren zorgen voor een rotsvast fundament. Bij de totstandkoming maakten de betrokken partijen hun afspraken in BIM.

Acht tweekappers vormen de eerste contouren van het kleinschalige woonhof Regenbooghof in Assen. Ertegenover is het fundament voor de vier rijwoningen al gelegd. Later volgt er nog een blok van vier tweekappers. Op de bouwplaats kijkt Joshua Smit, projectleider van Rottinghuis, op zijn klok. Schuin boven hem hangt een kant-en-klare Heembeton wand in de lucht. In een paar hijsbewegingen wordt de wand naar de Dycore vloer getransporteerd. “Deze wand staat binnen een half uur”, vertelt Smit. “Je moet het zien als een groot bouwpakket. Al de woningen binnen dit project verschillen van elkaar op detailniveau. De prefab onderdelen hebben hun eigen code. Zo weten onze monteurs precies welke wand bij welk huis hoort. Binnen een week kun je een straat aan woningen casco opleveren. Deze snelheid van bouwen is een cadeautje voor iedere aannemer.”

Wonen op maat

De woningen worden geconstrueerd met Heembeton wanden en gevels en Dycore cascovloeren, ribbenvloeren en kanaalplaatvloeren. Uitgangspunt bij het ontwerp was om een zo gevarieerd mogelijk woningaanbod te creëren. Smit bouwt bij dit project volgens het PlusWonen- concept van moederbedrijf VolkerWessels. “Bij de Regenbooghof nemen wij een betoncasco af met volledig geassembleerde kozijnen. Het voordeel van dit concept is dat opdrachtgever, architect en de bewoners zelf invloed hebben op het ontwerp van hun woning. Zo verschillen de afmetingen, het metselwerk en de steensoort per woning. In de initiatieffase kunnen de kopers aangeven of zij een uitbouw, buitenkraan of extra kozijn willen. Het is net een op maat gemaakte jas.”

Bouwen met BIM

Een nieuwbouwproject met een dergelijk divers karakter vraagt om een gestroomlijnde aanpak in het voortraject. Rottinghuis en De RuwBouw Groep, leverancier van Dycore en Heembeton, maakten hun afspraken in BIM. Projectcoördinator Jan Feiken was namens De RuwBouw Groep betrokken bij dit project. “Het proces begon met het aanleveren van de modellen door Rottinghuis. We hebben een modelcheck uitgevoerd, onze bevindingen gen teruggekoppeld en vervolgens zijn de modellen aangepast door Rottinghuis. Het vormmodel werd gemaakt met definitieve uitgangspunten, waarna de tekenaar een uitgangscontrole heeft uitgevoerd.” Behalve een vlot lopend bouwproces heeft werken in BIM volgens Feiken nog meer voordelen. “Je kunt nu de onderlinge samenhang van alle producten afstemmen. Zo kom je tot een maximale ketensamenwerking met alle partners. Daarnaast kun je door deze manier van werken je faalkosten verminderen en het bouwproces versnellen.”

Wanden en vloeren makkelijk aan elkaar te koppelen

Naast de Heembeton wanden en gevels werden in alle woningen Dycore cascovloeren geplaatst. Hierbij werd vooraf met behulp van uitsparingen rekening gehouden met het leidingwerk. Hierdoor zijn de wanden en vloeren gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Deze prefab aanpassing verkleint de kans op beschadigingen aan het leidingwerk. Een extra uitdaging vormde het trapgat. Smit verduidelijkt: “Op deze plek is het raveelijzer al verwerkt in de vloer. Zo kun je het plafond zeer strak afwerken. Bovendien is de vloer slechts 22 cm dik in plaats van de gebruikelijke 30 cm. Dat scheelt een laag metselwerk.”

Soepele samenwerking

Smit kijkt tevreden terug op de samenwerking met De Ruwbouw Groep. Deze partij verzorgde de montage en leverde alle woningen luchtdicht op. Volgens Smit is er vanaf het tekentraject tot en met de uitvoering intensief contact met elkaar. “Bij dit project is er een totaalpakket aan producten en diensten geleverd. Doordat je samenwerkt in BIM kun je elkaar gemakkelijk bijsturen. Ook voor andere vraagstukken stond De RuwBouw Groep voor ons klaar. Zo kwamen we een monteur te kort. Binnen anderhalve week was er een nieuwe gevonden en konden we weer voortvarend aan de slag. Kortom, een samenwerking om op te bouwen.”

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.
Fotografie: Wouter Wieman

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.