Twee woontorens in project De Caai in Eindhoven krijgen bijzondere gevels. Meest opvallende onderdeel is een grote pui met een toog aan de onderzijde. Reynaers Aluminium engineerde deze unieke pui en toonde aan dat die voldoet aan hoge eisen van lucht- en waterdichtheid en windbestendigheid.
De eerste twee woontorens in het project De Caai zijn verschillend in ontwerp en in hoogte. Beide zijn ontworpen door Mei architects and planners en worden gebouwd door Huybregts Relou en Van Oorschot Aluminium als gevelbouwer. De twee torens van respectievelijk 18 en 24 verdiepingen hebben elk hun eigen uitdaging in de gevels. De gevel van de lagere toren wordt gebouwd in het vlakke systeem ConceptSystem 77 (CS77) van Reynaers Aluminium, waarbij een groot raam tevens als toegang tot het balkon gaat fungeren. Het krijgt daarvoor een aangepast laag bodemprofiel. De hogere woontoren krijgt een gevel in het steellook-systeem SlimLine 38 (SL38). In deze gevel zitten grote puien met een toog aan de onderzijde.
Van alle twee maatwerkoplossingen moest worden aangetoond dat ze voldeden aan de gestelde eisen van waterdichtheid, luchtdichtheid en weerstand tegen windbelasting voor de klassen van respectievelijk 60 en 75 meter in onbebouwd gebied. Daartoe bouwde Van Oorschot Aluminium proefmodellen die in het testcentrum van Reynaers Aluminium in het Belgische Duffel werden getest en gecertificeerd.
Water naar één punt
Van het raam in SlimLine 38 met de toog aan de onderzijde kon Reynaers Aluminium theoretisch vooraf aantonen dat het voldeed aan de testwaarden. Maar de vorm van het raam was dermate uniek dat Reynaers samen met Van Oorschot Aluminium toch een proefmodel bouwde om het te optimaliseren, vertelt development expert Mike Snoeijen. Hij vroeg eerst nog na of er binnen Reynaers internationaal ervaring was met een dergelijke pui, maar die bleek er niet te zijn.
Het maken van de toog op zich was niet het probleem. De gebogen vorm komt vaker voor, maar normaliter altijd aan de bovenzijde. De grote uitdaging van een gebogen onderdorpel is dat het water naar één punt gaat aflopen. “Op basis van onze kennis en ervaring hebben we dit element op papier geëngineerd en productietekeningen gemaakt. Van Oorschot Aluminium heeft een proefmodel gemaakt dat we hebben getest en geoptimaliseerd. Normaal gesproken zijn de vakken tussen de stijlen van elkaar gescheiden voor de afwatering. Nu hebben we die vakken door laten lopen. We hebben het ontwateringsschema aangepast naar de afwijkende vorm van de onderregel.” Met deze aanpassingen voldeed de pui aan de gestelde eisen voor toepassing in de woontoren.
Voor de andere toren werd het raam met het verlaagde bodemprofiel getest. Met dit profiel wordt de toegang tot het balkon vereenvoudigd, terwijl het raam toch het aanzicht en het beslag van een raam blijft houden. Het bodemprofiel was wel eerder toegepast, maar was nog niet getest voor toepassing op hoogte.
Hoge eisen
Vanwege de hoogte van de torens golden hoge eisen voor de water- en luchtdichtheid en de weerstand tegen windbelasting. Voor de luchtdichtheid was dat klasse 4 (600 Pa). Voor de waterdichtheid werden eisen gesteld van respectievelijk 310 en 330 Pa en voor de weerstand tegen windbelasting 1200 en 1260 Pa.
Die eisen wijken deels af van de gebruikelijke certificeringsklassen, geeft Snoeijen aan. “Voor de waterdichtheid heb je klasse 7A tot 300 Pa. De volgende klasse, 8A, is tot 450 Pa. Voor de weerstand tegen windbelasting heb je klasse 3B: klasse 3 is tot 1200 Pa en B een doorbuiging van 1/200. Voor een volgende klasse moet je bijvoorbeeld zwaardere profielen toepassen, met extra kosten. De eisen lagen in dit geval maar net boven de klassegrens. Daarom hebben we ervoor gekozen om te testen tot de gestelde eisen. Je test bij waterdichtheid in stapjes. Je begint met 15 minuten bewateren zonder druk en daarna elke keer per vijf minuten een stapje hoger. Na het behalen van klasse 7A voor de waterdichtheid hebben we nog vijf minuten getest op 310 respectievelijk 330 Pa. Datzelfde geldt voor de weerstand tegen windbelasting. Voor de laagste toren was klasse 3B – 1200 Pa – voldoende. Voor de hoogste toren zijn we een stapje verder gegaan tot 1260 Pa.”
Deze testresultaten zijn gecertificeerd door SKG-IKOB. Waarmee Van Oorschot Aluminium richting de opdrachtgever aan kan tonen dat de puien ook met deze projectspecifieke oplossingen voldoen aan de eisen.
Projectgegevens
Locatie: De Caai, Eindhoven
Opdrachtgever: BPD Gebiedsontwikkeling
Ontwerp: Mei architects and planners
Hoofdaannemer: Huybregts Relou
Gevelbouwer: Van Oorschot Aluminium
Gebruikte systemen: ConceptSystem 77 en SlimLine 38
Bouwstart: 6 juli 2022
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.