Het vinden van gekwalificeerd en duurzaam personeel in de bouw- en installatiesector is een lastige klus. De huidige arbeidskrapte noopt tot creativiteit bij recruiters en uitzendbureaus. Hoe val je als bedrijf op binnen al dat vacaturegeweld? Vacatureplatform Functies in de Bouw helpt dolende werkgevers uit de brand.
Als gevolg van de economische crisis van 2007 en de toenemende vergrijzing kampt de bouw- en installatiesector met een tekort aan handjes. Tel daar de gebrekkige doorstroom vanuit vakopleidingen bij op en je hebt te maken met een flinke krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven leven nog in de veronderstelling dat een platte vacaturetekst genoeg is om het juiste personeel te werven. “Die tijd is echt voorbij,” meent Ronald Siemons, medeoprichter van Functies in de Bouw. Het online platform waarbij werkgevers en werknemers aan elkaar gekoppeld worden. “Vaak kunnen bedrijven perfect hun diensten of producten verkopen. Als het gaat om hun eigen bedrijf, blijkt dat toch een stuk lastiger. Toch hoeft de oplossing niet duur of ingewikkeld te zijn.”
Kijk kritisch
Functies in de Bouw signaleert dat veel bouw- en installatiebedrijven niet in staat zijn om zich op een goede manier te verkopen. Siemons illustreert: “Ik bezocht laatst een bedrijf dat een prachtige groei doormaakt. Hun website was wat verouderd en het vacatureaanbod was niet gestructureerd. Op het moment dat er iemand aangenomen was, ging hij naar een paar weken alweer weg. Toen we in gesprek kwamen, bleek dat deze werkgever gezondheid en welzijn van het personeel hoog in het vaandel heeft staan. Er was zelfs een gym aanwezig. In de vacaturetekst vonden we hier helemaal niets over terug. Een gemiste kans.” Je moet volgens Siemons actief op zoek naar de redenen waarom een werknemer voor jouw bedrijf moet kiezen. Vaak vervallen vacatureteksten al snel in algemeenheden zoals een prettige werksfeer en met z’n allen dezelfde doelen nastreven. “Wees kritisch en ga op zoek naar het unieke van jouw bedrijf,” tipt Siemons.
Denk aan je doelgroep
In de praktijk geldt dat de doelgroep van bouw- en installatiebedrijven niet alleen online te vinden is. Die doelgroep kan ook binnen de gemeente of het werkgebied actief zijn “Voor het MKB geldt dat de zichtbaarheid erg belangrijk is,” meent Siemons. “Zorg dat jij bent waar de doelgroep ook is. Dat kan op verschillende manieren. Laat je zien bij events, sponsor de plaatselijke voetbalclub of adverteer in de lokale krant. Dat levert vaak veel goodwill op binnen de gemeenschap. Dit hoeft overigens niet heel kostbaar te zijn. Met het inschakelen van een wervings- en selectiebureau ben je veel duurder uit.”
Anders communiceren
De wijze waarop je als bedrijf communiceert richting een potentiële werknemer wordt steeds belangrijker. Een mooie flitsende tekst mist zijn doel, wanneer je inhoudelijk niets te weten komt. Siemons probeert bedrijven te triggeren om de juiste vragen te stellen. “Je moet je voordoen zoals je bent. Gebruik geen ‘u’ als je dat normaal gesproken ook niet doet. Blijf trouw aan je eigen bedrijfscultuur. Neem dat ook mee in je uitingen. Bouwbedrijven moeten hun vacatures laten leven.” Volgens Siemons kan het ook geen kwaad om te kijken naar andere formats. Video’s bijvoorbeeld. “Een video maakt het persoonlijk. Bovendien leent dit format zich perfect om de werksfeer van een bedrijf weer te geven. Dat is toch wat lastiger inschatten wanneer je een vacaturetekst leest. Het dwingt je ook om na te denken over je boodschap. Die moet immers kort en krachtig zijn. Anders is de spanningsboog weg. Dit kan ook laagdrempelig. Denk aan een vlog vanaf een mobieltje waarbij je jouw bedrijf presenteert. Ook leuk voor je socials. Hier liggen voor veel bedrijven nog wel kansen.”
Kwaliteit boven kwantiteit
Wat levert het jou als bouw- of installatiebedrijf nou op? Siemons vertelt: “Wij zijn ervan overtuigd dat bij ieder bedrijf een bepaald persoon past. Wanneer jij authenticiteit en transparantie uitstraalt dan zul je ook de mensen aantrekken die binnen jouw bedrijfscultuur passen. Uiteindelijk streef je als bedrijf naar duurzaamheid. Wanneer het ons lukt om werknemers voor een lange periode aan de best passende werkgever te koppelen, is ons doel bereikt.”