Ga naar hoofdinhoud

ZZP in de bouw? Dit moet je weten over aansprakelijkheid

Als zelfstandig ondernemer in de bouw heb je ontzettend veel vrijheid. Je kiest zelf je klussen. Je bepaalt je eigen tarieven. En je hebt ook niet te maken met een baas die over je schouder meekijkt. Maar met die vrijheid komt ook de nodige verantwoordelijkheid om de hoek kijken. Want wat gebeurt er als er iets misgaat? Wie draait er op voor de kosten als je per ongeluk schade veroorzaakt? Het is zeker geen overbodige luxe om je daar een keer goed in te gaan verdiepen. Aansprakelijkheid is een belangrijk onderwerp. Hier moet iedere ZZP’er in de bouw zich goed in verdiepen. In dit blog lees je wat je moet weten over aansprakelijkheid. Maar ook hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Wat is aansprakelijkheid in de bouw?

Aansprakelijkheid betekent simpelweg dat jij verantwoordelijk bent als er schade ontstaat door jouw werkzaamheden. Dit kan van alles zijn. Je stoot per ongeluk een dure glazen pui om. Je boort een waterleiding lek. Of een steiger die je hebt opgezet, waait omver en beschadigt een auto. In al deze gevallen kan de gedupeerde de kosten op jou verhalen. Zonder de juiste verzekering kunnen deze kosten enorm oplopen. Het kan zelfs het einde van je bedrijf betekenen. Denk er daarom altijd goed over na hoe je je risico’s afdekt.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP is eigenlijk onmisbaar. Helemaal als je als ZZP’er in de bouw werkt. Deze verzekering dekt schade die jij veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen tijdens je werk. Stel, je laat per ongeluk een zware balk vallen op de auto van een klant. Dan ben jij aansprakelijk voor de schade. Met een AVB hoef je je geen zorgen te maken over enorme schadeclaims. Het is een relatief goedkope verzekering. Zeker als je bedenkt welke financiële risico’s je ermee afdekt. Veel opdrachtgevers eisen ook dat je een AVB hebt voordat je aan een klus begint.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering regelen een goed idee is

Naast een AVB kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering – zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Univé – ook belangrijk zijn. Vooral als je advies geeft of constructieberekeningen maakt. Je kunt gelukkig kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die specifiek gericht is op de bouw. Deze verzekering dekt de schade die ontstaat door fouten in jouw professionele adviezen of ontwerpen. Stel dat je een constructiefout maakt in een bouwtekening en hierdoor een dak instort? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Met de BAV van een professionele verzekeraar ben je gedekt voor de kosten van zo’n claim. Dit kan je een hoop financiële ellende besparen.

Contracten en algemene voorwaarden

Naast verzekeringen is het slim om jezelf juridisch in te dekken met duidelijke contracten en algemene voorwaarden. Hierin leg je precies vast wat je wel en niet garandeert en wie waarvoor verantwoordelijk is. Veel problemen ontstaan door onduidelijke afspraken. Stel dat een opdrachtgever verwacht dat jij ook de elektra doet. En dat terwijl jij alleen voor het timmerwerk verantwoordelijk bent. Als dat niet duidelijk op papier staat, kan dit voor vervelende discussies zorgen. Goede algemene voorwaarden kunnen voorkomen dat jij opdraait voor zaken waar je eigenlijk niet verantwoordelijk voor bent.

Werken met onderaannemers en aansprakelijkheid

Veel ZZP’ers in de bouw werken met onderaannemers. Dit kan handig zijn als je een grote klus hebt waarbij je extra handen nodig hebt. Maar let op. Veroorzaakt de onderaannemer schade? Dan kan jij als hoofdaannemer aansprakelijk worden gesteld. Zorg er dus voor dat iedereen die je inhuurt ook goed verzekerd is. Laat onderaannemers aantonen dat ze een eigen AVB hebben en leg afspraken vast in een contract. Zo voorkom je dat je onbedoeld opdraait voor andermans fouten.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.