Ga naar hoofdinhoud

Koeling met ventilatielucht, hoe doe je dat?

Nieuwbouwwoningen die met balansventilatie worden geventileerd, kunnen technisch vrij eenvoudig worden voorzien van koeling met ventilatielucht. In het webinar Keep It Cool leggen specialisten van Zehnder en Rensa uit hoe dit werkt. Het webinar was live te volgen en is nu in een on demand versie terug te kijken. Check hiervoor deze link.

Vraag naar koeling

Koeling staat flink in de belangstelling. Dat bleek wel uit het aantal aanmeldingen voor het webinar. Temperaturen stijgen, inclusief de nachten, en kopers van nieuwbouwwoningen verlangen een hoger comfortniveau van hun klimaatinstallatie.

Naast nieuwbouwnorm BENG, komt er in 2021 ook wetgeving aan waarbij bouwers van nieuwbouwwoningen aan moeten tonen dat hun woning bestand is tegen oververhitting. Deze berekening, TOjuli, hoeft niet gemaakt te worden wanneer actieve koeling wordt toegepast. De norm ziet koeling via een warmtepomp, maar ook toepassing van de bypass van de balansventilatie ook als een vorm van actieve koeling. Koelen met airconditioning kan ook, maar die scoort weer wat minder in de BENG.

Lees ook:

Het TOjuli getal kan ook worden beïnvloed door bouwkundige maatregelen: keuzes voor positionering ten opzichte van de zon, isolatiegraad, glaskeuze en bouwkundige overstekken zijn ook van invloed op de opwarming. Uit een poll tijdens het webinar blijkt dat het gros van de professionals (72 procent) het koelingvraagstuk nu nog oplost met koelen via de warmtepomp of bouwkundige maatregelen. Opvallend gegeven verder is dat 83 procent van de 336 livekijkers niet of slechts deels op de hoogte zijn van de nieuwbouwregels die volgend jaar gaan gelden.

Stookseizoen vaak leidend

Bij het ontwerp van nieuwbouwwoningen ligt nu nog sterk het accent op het stookseizoen, erkennen Matthias Stukker (Rensa Techniek) en Jerôme Corba (technisch adviseur Zehnder). Volgens de sprekers tijdens het webinar wordt het tijd dat bouwers het installatie-ontwerp meer integraal gaan benaderen.

Warmtepomptechniek

Zehnder komt dit jaar met een aantal vernieuwingen op dit vlak. Naast de ComfoCool, een extra warmtepomp boven het balansventilatietoestel, heeft het bedrijf met de ComfoFond (een extra wisselaar) en ComfoFond (een koelbatterij voor het luchttoevoerkanaal) op de markt.

Bypass

Daarnaast is het ook nog beter mogelijk om de luchtkwaliteit te regelen met het balansventilatietoestel. De warmteterugwinning voor het stookseizoen, waarbij de wisselaar de afgezogen warmte hergebruikt en overdraagt aan inkomende lucht, kan in de zomer worden omgedraaid. Je spreekt dan van koudeterugwinning. In het tussenseizoen en zomerseizoen, wanneer het buiten kouder is dan binnen, kan bovendien gebruik gemaakt worden van de bypass. Hiermee kan modulerend, lucht buiten de wisselaar om in de woning worden gebracht waardoor er gekoeld kan worden. Deze principes worden uitgelegd in het webinar.

Voelbare en latente koeling

Koelen met lucht wordt nu nog vaak afgezet tegen koelen via de vloer met behulp van een warmtepomp. Jerôme Corba ziet vooral de kracht in de combinatie. “Koelen met lucht heeft het voordeel van snelle reactietijd en voelbare en latente koeling.” Het vocht is te reguleren, bijvoorbeeld met een enthalpiewisselaar. Door te koelen met lucht wordt de lucht ontvochtigd, en dat heeft positieve gevolgen voor de beleving van de koeling.

Door koelen met lucht te combineren met warmtepomptechniek kan juist het aantal draaiuren van de warmtepomp teruggebracht worden, en daarmee het rendement opgekrikt worden. Daarvoor moet in het ontwerp wel voor systeem D gekozen. Volgens de BENG-uitgangspunten mag een nieuwbouwwoning ook nog uitgerust worden met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer (systeem C).

Het webinar is hier gratis terug te kijken.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.